NordVPN

nordvpn

➡︎ Få rabatt via vpnGuiden

Annonselenke

Nøkkeldata:

Pris (mnd):Fra 30 kr
Antall servere:5975
Hastighetstap:22%
Dekning:60 land
Angrerett:30 dager
Antall enheter:6 stykk

Informasjon om VPN tilbudet til NordVPN

NordVPN er godt kjent i Norge, noe som skyldes at de ofte sponser eller markedsfører seg via sosiale medier. Selskapet ble grunnlagt i 2012 og driftes fra Panama hvor de drar nytte av landets liberale datalover.

Med NordVPN får du tilgang til en robust programvare med et høyt antall servere og ekstrafunksjoner. Når vi testet tjenesten var det særlig 3 ting som skilte seg ut: hastighetene, brukeropplevelsen og prisnivået.

NordVPN er usedvanlig billig, tatt i betraktning av kvaliteten.

Når du surfer på nettet vil andre nettsider, myndighetsorganer og brukere kunne spore deg ved hjelp av IP adressen din. Med programvare fra NordVPN maskeres trafikken din og du får tildelt en ny IP adresse. Trafikken sendes til NordVPN-servere før den ender opp på den destinasjonen du ønsker.

NordVPN er verdens største leverandør av programvare for virtuelle private nettverk, målt i både omseting og kundetall. Med sitt høye antall servere er det få konkurrenter som kan konkurrere i geografisk dekning.

Vi mistenker at de klarer å presse prisnivået såpass lavt på grunn av stordriftsfordeler. De gjør det nesten like bra som hovedkonkurrenten ExpressVPN når vi måler hastigheter, og det til halv pris.

Etter å ha gjennomført en test av et større antall VPN-tjenester har vi gjort oss opp en viss mening om hvilke kvaliteter som er viktigst. Derfor er det heller ikke vanskelig å se om selskapet snakker sant når de hevder å tilby den beste totalpakken for det norske markedet.

Vår undersøkelse viser at NordVPN er det beste alternativet, når vi måler pris opp mot hastighet, kvalitet og sikkerhet.

Skal man først velge en solid tjeneste vil tjenesten derfor være et naturlig valg.

Ofte stilte spørsmål

NordVPN sin pris varierer, avhengig av lengden på abonnementet. For øyeblikket koster den billigste avtalen 44 kr/mnd, med 24 måneders abonnement. For et enkelt månedsabonnement betaler du cirka 120 kr. Kostnaden vil også avhenge av valutakursen, da priser oppgis i USD.

NordVPN har blant de laveste tapene i overføringshastighet blant de VPN vi har testet. I snitt tapte vi mellom 22 til 23 prosent per overføring, enda signalet ble sendt via en ekstra server.

De benytter 2048-bit krypteringsnøkler med AES kryptering. Det er blant de sterkeste krypteringsnivåene i bransjen som helhet.

Hos NordVPN kan du angre på kjøpet og få pengene tilbake opptil 30 dager etter betalingen er utført. For å få pengene refundert holder det å sende de en epost eller kontakte de via live-chat funksjonen på hjemmesiden deres.

Streaming med NordVPN

Det første som slo meg var utvalget av servere. NordVPN har et usedvanlig høyt antall med sine 5.400 stykk. Det er ikke nødvendigvis en indikator på høy kvalitet, men kan uansett regnes som en fordel. De har blant annet over 1.500 servere i USA, noe som hjelper når man skal strømme Netflix, HBO, Hulu eller lignende.

Et annet punkt som skiller seg ut med NordVPN er at serverne var relativt kjappe når vi testet de.

Hvorfor er det viktig? Jo, fordi ved streaming av innhold så er vi nødt til å ha en god båndbredde som håndterer datatrafikken. I verste fall risikerer man at bildet begynner å fryse eller hakke på grunn av dårlig tilkobling.

Vi testet blant annet 3 amerikanske servere fra NordVPN på Netflix og opplevde ingen slike avbrudd. Ved å koble opp VPN programmet på routeren kunne vi se Netflix show som The Witcher og Stranger Things i høyoppløsning uten at bildet frøs. Streaming av Hulu fungerte også bra, men her tok det et par forsøk før vi fikk tilgang. Hulu må ha blokkert de første IP adressene vi testet i USA.

PS: NordVPN tillater VPN streaming på smartTV. For å bruke funksjonen må du installere programmet manuelt som firmware.

Torrent og NordVPN

NordVPN har lagt til rette for bruk av torrent, blant annet med dedikerte P2P servere (peer to peer). Selskapet har også publisert egne detaljerte guider på siden sin hvor de forklarer hvordan man setter i gang med å bruke ulike torrent platformer.

Så hvordan fungerer en P2P server hos NordVPN? Vanligvis vil du sende eller motta filer fra én og samme server. Med en P2P server vil du laste ned og dele innhold samtidig.

Ligner ikke det på en vanlig torrent tjeneste? Jo, men forskjellen er at NordVPN har optimalisert tjenesten sin for denne typen fildeling.

NordVPN hastighet

Vi testet NordVPN sin hastighet ved å gjennomføre 18 separate oppkoblinger, hvor vi målte overføringsraten i hvert tilfelle.

Nærmere bestemt: hvor mye av nettet som «forsvant». I snitt falt hastigheten min med 22 prosent. I det beste tilfellet (Danmark) økte faktisk hastigheten med 1,5 prosent, mens den dårligste serveren (i Argentina) spiste opp 42% av hastigheten.

Et gjennomsnitt på 22 prosent er svært bra. Det er raskere enn alle andre selskaper, med unntak av ExpressVPN. Mye ser ut til å avhenge av hvilke servere man velger. Hastigheten vil for eksempel være raskere hvis du velger en NordVPN server som ligger i Sverige sammenlignet med Sør Korea.

Vi kjørte også en egen separat hastighetstest for USA. Her var det store differanser mellom de ulike statene, der New York var kjappest. Det virker som at NordVPN har et ekstra fokus på vestlige land, inkludert USA og Europa. Det gir forsåvidt mening ettersom majoriteten av kundene deres kommer fra disse landene.

Geografisk dekning og utvalg av servere er et område hvor NordVPN virkelig skiller seg ut. De ser ut til å ha investert tungt i å bygge ut infrastrukturen sin de siste årene, med stadig nye servere og funksjoner. NordVPN jobber nå med å konvertere alle serverne sine til RAM som betyr at alle data automatisk automatisk slettes når serverne slås av.

Når det gjelder selve distribusjonen av servere er det særlig ett land som skiller seg ut: USA. Brorparten av NordVPN sine servere ligger her, med over 1.500 stykk totalt. De utmerker seg også ved å ha et relativt bra utvalg av servere i autoritære stater, slik som de Forente Arabiske Emirater (UAE) og Hong Kong. Sistnevnte ble som kjent overtatt av Kina i 2020 og har gjennomgått store forandringer bare det siste året.

NordVPN er også kjent som ett av de aller beste VPN alternativene for Kina, noe vi planlegger å skrive mer om i en separat artikkel.

Her kan du lese mer om de ulike servertypene.

Bruker de virtuelle VPN servere (VPS)?

Nei, NordVPN har ingen virtuelle private servere. Det gir også bedre sikkerhet for deg som kunde, da fysiske servere er vanskeligere å hacke seg inn på. VPS har blitt mer populært de siste årene da de tilbyr bedre skalering. En VPS er som navnet tilsier, en virtuell privat server i «nettskyen», som betyr at det kan være tusenvis av servere på den samme kontoen.

NordVPN jobber med å bytte over til fysiske RAM servere, hvor de selv har full kontroll over hvem som har adgang til materiellet. Serverne ligger i de landene som står oppført på VPN oversikten deres, så man vet med sikkerhet at det ikke er snakk om en VPS.

Dedikerte servere

NordVPN tilbyr også dedikerte servere. For å få din egen dedikerte adresse må du betale litt over 50 kroner per måned, som er litt høyere enn standardprisen. Det er fortsatt verdt investeringen etter min mening.

En dedikert server minimerer risikoen for at tjenester som Netflix og Hulu blokkerer adressen din. Selskapene har lagt mye arbeid i å redusere bruken av VPN de siste årene fordi det bryter med retningslinjene deres. Derfor vil man ofte oppleve at IP adresser på delte servere ikke fungerer.

Jeg vet ikke akkurat hvordan strømmetjenesten identifiserer VPN brukere, men jeg tror de tegner abonnementer hos alle tjenestene selv og deretter lager en liste over IP adressene. Ettersom en statisk IP ikke deles med andre vil den heller ikke publiseres på et delt nettverk.

Deling av IP

Når du bruker NordVPN vil IP adressen din deles med andre brukere på nettverket, som gjør det tilnærmet umulig å identifisere deg, enda noen skulle vite hvilken server du bruker. Merk at det samme ikke gjelder hvis du bruker en dedikert server. Da er det kun du som har tilgang til den ene IP adressen.

Antall enheter

NordVPN sin grense ligger omtrent på linje med andre selskaper, da de tillater maks 6 ulike enheter samtidig. Det betyr at du kan kjøre programmet med det samme brukernavnet og passordet fra 6 forskjellige mobiler, nettbrett eller datamaskiner.

Her er det verdt å huske på at det også finnes en måte du kan få ubegrenset tilgang hjemme. Ved å installere NordVPN på routeren din vil du sende all trafikk gjennom VPN klienten, som lar deg koble til så mange brukere du bare ønsker. Det samme gjelder hvis du eier en bedrift.

Ved å legge inn NordVPN på bedriftens internett vil alle som bruker tilkoblingen kunne dra nytte av produktet. Ulempen er at brukerne ikke selv kan bestemme hvilke land eller områder de ønsker å surfe fra.

Enhetsgrensen er akseptabelt gitt at standarden i dagens marked ligger på 5 stykk. Vi skulle likevel gjerne sett at de la til flere brukere da det virker som at dette er blitt et satsningsområde hos flere av konkurrentene. Hos Surfshark kan du for eksempel bruke VPN klienten på et ubegrenset antall enheter.

Annonselenke

keyboard_arrow_up
vpnguiden.no