NordVPN

NordVPN er et eksempel på at kvalitet ikke behøver å koste mye penger.

Nordvpn

NordVPN er relativt godt kjent i Norge, noe som skyldes at de ofte sponser og markedsfører seg via media. Selskapet ble grunnlagt i 2012 og driftes fra Panama hvor de drar nytte av landets liberale datalover.

Med NordVPN får du tilgang til en robust programvare med et høyt antall servere og ekstrafunksjoner. Når jeg testet tjenesten var det særlig 3 ting som skilte seg ut: hastighetene, brukeropplevelsen og prisnivået.

NordVPN er usedvanlig billig, tatt i betraktning av kvaliteten.

NordVPN

Få 65% rabatt + 3 mnd gratis (via vpnGuiden)

Fakta om NordVPN

Antall servere: 5669 | Land: 60 | IP adresser: 5.000 | Gjennomsnittlig hastighetstap: 22%

  • Hva koster NordVPN? Med det beste tilbudet betaler du fra 34 kr per måned.
  • Fungerer den for streaming? Ja. Jeg ble positivt overrasket over hvor godt den integrerte med tjenester som Hulu, Netflix, Disney og Youtube. Kvaliteten var god, uten avbrudd.
  • Hvor kjapp er tjenesten?  I noen tilfeller opplevde jeg at hastigheten faktisk økte med NordVPN!
  • Hva med sikkerhet og kryptering? De benytter 2048-bit krypteringsnøkler med AES kryptering.
  • Hvilken garanti gir de? 30 dager

Oppsummert

Når du surfer på nettet vil andre nettsider, myndighetsorganer og brukere kunne spore deg ved hjelp av IP adressen din. Med programvare fra NordVPN maskeres trafikken din og du får tildelt en ny IP adresse. Trafikken sendes til NordVPN-servere før den ender opp på den destinasjonen du ønsker.

NordVPN er verdens største leverandør av programvare for virtuelle private nettverk, målt i både omseting og kundetall. Med over 5659 servere er det få konkurrenter som kan matche selskapet.

Vi mistenker at de klarer å presse prisnivået såpass lavt på grunn av stordriftsfordeler. De gjør det nesten like bra som hovedkonkurrenten ExpressVPN når vi måler hastigheter, og det til halv pris.

Skal du først velge en solid tjeneste vil NordVPN derfor være et smart valg.

Etter å ha gjennomført en test av 16 VPN-tjenester har vi gjort oss opp en viss mening om hvilke kvaliteter som er viktigst. Derfor er det heller ikke vanskelig å se om NordVPN snakker sant når de hevder å tilby den beste totalpakken for enhver bruker i Norge.

Vår undersøkelse viser at NordVPN er det beste alternativet, når vi måler pris opp mot hastighet, kvalitet og sikkerhet.

Skal du først velge en solid tjeneste vil NordVPN derfor være et smart valg.

NordVPN pris

Her ser du hva det koster for de ulike pakkene med nordVPN.

Som du ser nedenfor vil det variere. Skal du først prøve ut tjenesten anbefaler jeg deg å kjøpe 2 års abonnementet. Som ny kunde kan du angre på kjøpet inntil 30 dager etter betaling, så det medfører liten finansiell risiko.

Årsaken til at vi anbefaler 24 måneders pakken er enkel: Den gir deg desidert lavest pris, med 59% rabatt sammenlignet med 1-månederspakken.

Den billigste pakken gir derimot ikke best verdi. De har også et tilbud som inkluderer opptil 1 TB med lagringsplass, til en billig penge.

24 måneder

3,71 USD/ mnd

6 måneder

4,92 USD/ mnd

1 måned

11,95 USD/ mnd

Streaming med NordVPN

Det første som slo meg var utvalget av servere. NordVPN har et usedvanlig høyt antall med sine 5.400 stykk. Det er ikke nødvendigvis en indikator på høy kvalitet, men kan uansett regnes som en fordel. De har blant annet over 1.500 servere i USA, noe som hjelper når man skal strømme Netflix, HBO, Hulu eller lignende.

Et annet punkt som skiller seg ut med NordVPN er at serverne var relativt kjappe når jeg testet de. Hvorfor er det viktig? Jo, fordi ved streaming av innhold så er vi nødt til å ha en god båndbredde som håndterer datatrafikken. I verste fall risikerer du at bildet begynner å fryse eller hakke på grunn av dårlig tilkobling.

Jeg testet blant annet 3 amerikanske servere fra NordVPN på Netflix og opplevde ingen slike avbrudd. Ved å koble opp VPN programmet på routeren kunne jeg se Netflix show som The Witcher og Stranger Things i høyoppløsning uten at bildet frøs. Streaming av Hulu fungerte også bra, men her tok det et par forsøk før jeg fikk tilgang. Hulu må ha blokkert de første IP adressene jeg testet i USA.

[Gå tilbake til toppen]

PS: NordVPN tillater VPN streaming på smartTV. For å bruke funksjonen må du installere programmet manuelt som firmware.

NordVPN hastighet

Jeg testet NordVPN sin hastighet ved å gjennomføre 18 separate oppkoblinger, hvor jeg målte overføringsraten i hvert tilfelle.

Nærmere bestemt: hvor mye av nettet som «forsvant». I snitt falt hastigheten min med 16 prosent. I det beste tilfellet (Danmark) økte faktisk hastigheten med 1,5 prosent, mens den dårligste serveren (i Argentina) spiste opp 42% av hastigheten.

Et gjennomsnitt på 16 prosent er relativt bra. Det ligger på linje med hva man kan forvente hos de fleste andre selskapene. Mye ser ut til å avhenge av hvilke servere man velger. Hastigheten vil for eksempel være raskere hvis du velger en NordVPN server som ligger i Sverige sammenlignet med Sør Korea.

Jeg kjørte også en egen separat hastighetstest for USA. Her var det store differanser mellom de ulike statene jeg surfet fra, der New York var den kjappeste. Det virker som at NordVPN har et ekstra fokus på vestlige land, inkludert USA og Europa. Det gir forsåvidt mening ettersom majoriteten av kundene deres kommer fra disse landene.

Torrent og NordVPN

NordVPN har lagt til rette for bruk av torrent, blant annet med dedikerte P2P servere (peer to peer). Selskapet har også publisert egne detaljerte guider på siden sin hvor de forklarer hvordan man setter i gang med å bruke ulike torrent platformer.

Så hvordan fungerer en P2P server hos NordVPN? Vanligvis vil du sende eller motta filer fra én og samme server. Med en P2P server vil du laste ned og dele innhold samtidig.

Ligner ikke det på en vanlig torrent tjeneste? Jo, men forskjellen er at NordVPN har optimalisert tjenesten sin for denne typen fildeling.

Antall enheter

NordVPN sin grense ligger omtrent på linje med andre selskaper, da de tillater maks 6 ulike enheter samtidig. Det betyr at du kan kjøre programmet med det samme brukernavnet og passordet fra 6 forskjellige mobiler, nettbrett eller datamaskiner.

Her er det verdt å huske på at det også finnes en måte du kan få ubegrenset tilgang hjemme. Ved å installere NordVPN på routeren din vil du sende all trafikk gjennom VPN klienten, som lar deg koble til så mange brukere du bare ønsker. Det samme gjelder hvis du eier en bedrift.

Ved å legge inn NordVPN på bedriftens internett vil alle som bruker tilkoblingen kunne dra nytte av produktet. Ulempen er at brukerne ikke selv kan bestemme hvilke land eller områder de ønsker å surfe fra.

Enhetsgrensen er akseptabelt gitt at standarden i dagens marked ligger på 5 stykk. Jeg skulle likevel gjerne sett at de la til flere brukere da det virker som at dette er blitt et satsningsområde hos flere av konkurrentene. Hos Surfshark kan du for eksempel bruke VPN klienten på et ubegrenset antall enheter.

NordVPN servere, land og IP adresser

  • 5669 servere
  • 5000 unike IP adresser
  • 60 land
  • Har servere i Norge, Sverige, USA, Australia, Hong Kong og en rekke andre land

Geografisk dekning og utvalg av servere er et område hvor NordVPN virkelig skiller seg ut. De ser ut til å ha investert tungt i å bygge ut infrastrukturen sin de siste årene, med stadig nye servere og funksjoner. NordVPN jobber nå med å konvertere alle serverne sine til RAM som betyr at alle data automatisk automatisk slettes når serverne slås av.

Når det gjelder selve distribusjonen av servere er det særlig ett land som skiller seg ut: USA. Brorparten av NordVPN sine servere ligger her, med over 1.500 stykk totalt. De utmerker seg også ved å ha et relativt bra utvalg av servere i autoritære stater, slik som de Forente Arabiske Emirater (UAE) og Hong Kong. Sistnevnte ble som kjent overtatt av Kina i 2020 og har gjennomgått store forandringer bare det siste året.

NordVPN er også kjent som ett av de aller beste VPN alternativene for Kina, noe vi planlegger å skrive mer om i en separat artikkel.

Her kan du lese mer om de ulike servertypene.

Bruker de virtuelle VPN servere (VPS)?

Nei, NordVPN har ingen virtuelle private servere. Det gir også bedre sikkerhet for deg som kunde, da fysiske servere er vanskeligere å hacke seg inn på. VPS har blitt mer populært de siste årene da de tilbyr bedre skalering. En VPS er som navnet tilsier, en virtuell privat server i «nettskyen», som betyr at det kan være tusenvis av servere på den samme kontoen.

NordVPN jobber med å bytte over til fysiske RAM servere, hvor de selv har full kontroll over hvem som har adgang til materiellet. Serverne ligger i de landene som står oppført på VPN oversikten deres, så man vet med sikkerhet at det ikke er snakk om en VPS.

Dedikerte servere

NordVPN tilbyr også dedikerte servere. For å få din egen dedikerte adresse må du betale litt over 50 kroner per måned, som er litt høyere enn standardprisen. Det er fortsatt verdt investeringen etter min mening.

En dedikert server minimerer risikoen for at tjenester som Netflix og Hulu blokkerer adressen din. Selskapene har lagt mye arbeid i å redusere bruken av VPN de siste årene fordi det bryter med retningslinjene deres. Derfor vil man ofte oppleve at IP adresser på delte servere ikke fungerer.

Jeg vet ikke akkurat hvordan strømmetjenesten identifiserer VPN brukere, men jeg tror de tegner abonnementer hos alle tjenestene selv og deretter lager en liste over IP adressene. Ettersom en statisk IP ikke deles med andre vil den heller ikke publiseres på et delt nettverk.

Deling av IP

Når du bruker NordVPN vil IP adressen din deles med andre brukere på nettverket, som gjør det tilnærmet umulig å identifisere deg, enda noen skulle vite hvilken server du bruker. Merk at det samme ikke gjelder hvis du bruker en dedikert server. Da er det kun du som har tilgang til den ene IP adressen.

Angrerett

NordVPN gir alle nye kunder 30 dagers angrerett – uten spørsmål. For å få pengene refundert holder det å sende de en epost eller kontakte de via live-chat funksjonen på hjemmesiden deres.

Har NordVPN en gratis VPN?

Nei, dessverre. NordVPN tilbyr for øyeblikket ingen gratis VPN.

Nyttige linker:

Hjemmesiden: Nordvpn.com
Informasjon om servere: https://nordvpn.com/servers

keyboard_arrow_up