Slik kan du se Viaplay i Utlandet

Vi tok en nærmere titt på hvordan Viaplay kan låses opp fra utlandet. Det tok cirka 10 minutter.

Norske kanaler som ViaplayTV, NRK og TV2 er låst til én region. Som et resultat vil innholdet være blokkert når du reiser på ferie eller flytter til utlandet, utenfor EU/EØS.

Før vi går videre er det viktig å nevne at du i utgangspunktet skal kunne se Viaplay hvis du oppholder deg i et land innenfor EU/EØS. Viaplay oppgir det samme på sine sider, men de deler derimot ingen informasjon om hvordan kunder går frem.

EU vedtok en ny lov i 2019 kalt portabilitetsordningen. Den sier at kunder skal ha fri tilgang til strømmetjenester mens de på reise, innad i unionen. Du skal kunne strømme Viaplay og andre tjenester med norsk abonnement dersom du logger deg inn fra et EU/EØS land. EØS-blokken består av Liechtenstein, Island og Norge.

Hvis Viaplay TV ikke fungerer enda du er innad i EU/EØS kan du følge de samme stegene nedenfor.

Hvordan se Viaplay i utlandet – Steg for steg

Strømmetjenester som Viaplay begrenser tilgang til tjenesten basert på IP-adresser, som igjen kan sammenlignes med din offentlig adresse på nettet. Årsaken er lisensieringen av innhold, som bestemmer innenfor hvilke geografiske områder et program kan vises.

Å omgå Viaplay blokkeringen i utlandet er relativt enkelt så lenge du har tilgang til et VPN.

Programvaren vil skjule den reelle IP-adressen din mens du er på reise i utlandet. Ved å velge en norsk IP vil det fremstå som at du ser Viaplay fra Norge, enda du er utenfor landets grenser.

▶︎ Du kan sammenligne ulike tilbud her.

For de som undrer så er dette fullt lovlig. Det finnes ingen norske lover som forbyr bruk av VPN for å omgå geosperrer.

viaplay feilmelding
Når du kobler deg opp til Viaplay i utlandet vil du se en feilmelding slik som denne.

Steg 1. Velg et VPN program

Vi testet over 20 forskjellige VPN, og særlig ett av de utmerker seg.

Her sikter vi til NordVPN. Tjenesten har spesialisert seg innen oppheving av geoblokkeringer og er per dags dato det mest brukte programmet i Norge, målt i antall brukere.

En annen fordel er at programmet krypterer kommunikasjon. Utover å kunne strømme Viaplay fra utlandet får man også en tryggere opplevelse, særlig ved bruk av offentlige nett på kafeer, hoteller og barer i utlandet.

Tjenesten tillater opptil 6 tilkoblinger samtidig, som betyr at opptil 6 brukere kan benytte samme konto til enhver tid. Den er også kompatibel med plattformer som Windows, Mac, iOS, Android, Linux, Android TV, Chrome og Firefox, og fungerer i over 60 land.

Med programmet kan du se Viaplay i utlandet via tusenvis av EU-baserte servere, inkludert i Norge. Utenom ViaplayTV støtter de også andre populære strømmetjenester Netflix, Hulu, Amazon Prime og Disney+.

Programmet må installeres på enten PC, mobil eller et nettbrett. 

2. Koble deg til norsk server

Etter du har lastet ned applikasjonen, gå videre ved å aktivere en norsk IP.

Her bruker vi NordVPN som et eksempel med en norsk IP i Oslo. Tilkoblingen gjøres via en MacBook.

Bytt til norsk IP
Vi er koblet til en norsk server med IP: 45.88.221.86.

Datatrafikken sendes nå gjennom en norsk server, så det fremstår som at du er i Norge.

3. Koble til Viaplay fra utlandet

Gå inn på ViaPlay sin tjeneste og logg deg inn.

Med en norsk IP skal ikke lenger Viaplay kunne se at du oppholder deg utenlands. I prinsippet skal du derfor kunne strømme tjenesten fritt.

I neste avsnitt deler vi noen viktige tips om hvordan du får best mulig opplevelse ved bruk av Viaplay.

Tips til å bruke Viaplay

IP kan være blokkert

Viaplay og andre tjenester jobber aktivt med å luke ut VPN servere, slik at de ikke får tilgang til tjenesten. Enda det ikke er ulovlig å omgå blokkeringen, vil de helst ikke at brukere skal få tilgang på denne måten.

Av den grunn kan én eller flere IP adresser være blokkert. Hvis du støter på problemet gjør følgende:

  • Steng nettleseren din og tøm cache.
  • Gå til NordVPN og velg en server manuelt.
  • Åpne nettleseren på nytt og gå tilbake til Viaplay

Her kan det være lurt å kun benytte ViaPlay fra utlandet i det som kalles incognito-modus. Det er en modus hvor nettleseren ikke lagrer informasjon om deg via cookies.

Som et eksempel aktiverer du incognito modus i Chrome ved hjelp av Command+Shift+N.

Noen nettverk kan også blokkere tilgangen. Det inkluderer offentlige nettverk som hoteller, skoler, caféer og vandrehjem. De fleste har nok opplevd at flyselskapene blokkerer slike strømmetjenester, noe som blir mer vanlig også andre steder. Hensikten er at det ikke skal spise opp for mye nettverkskapasitet.

Derfor kan det hende at blokkeringen ikke skyldes Viaplay, men heller nettverket du surfer fra. Du vil som regel se at det er tilfellet, ettersom hele domenet vil være sperret.

Nedlasting av data fra Viaplay

Når du strømmer ViaPlay laster du ned data direkte fra tjenesten. Hele filmen eller TV-serien lastes ikke ned før avspillingen starter, men heller underveis.

Derfor er hastigheten såpass viktig når de er snakk om streamingtjenester som ViaPlay.

Med et VPN omgås blokkeringen ved at trafikken routes via norske servere. Det betyr også at datapakkene må innom et ekstra steg underveis, noe som senker hastighetene.

Resultatet er at hastighetene faller. Hvor mye avhenger av kvaliteten på VPN-et og hastighetene de tilbyr. Vi anbefaler derfor å velge et raskt VPN program, ettersom Viaplay krever høy båndbredde.

Hovedregelen er at hastigheten kan falle med opptil 40 prosent, hvis det er lang avstand til Norge.

Hvorfor bruker Viaplay geoblokkering?

Den viktigste grunnen til å bruke geoblokkering på nettet er at regionene ikke eier innholdet på samme måte. Derfor må leverandørene begrense tilgangen til kun brukere som befinner seg innenfor regionen.

Geoblokkering brukes først og fremst for å beskytte brukerne, og ikke for å hindre at innhold blir tilgjengelig. IP-adresser kan for eksempel brukes til autentisering for å unngå falske forespørsler fra svindlere og for å sikre bankkontoer og andre sensitive data.

Mer om Viaplay

Viaplay Gruppen er en av nordens ledende underholdningsleverandører. De kan vise til en omfattende portefølje av topprangerte plattformer og merkevarer.

Sommeren 2018 avduket Viaplay Group sin nye profil, som gjenspeiler selskapets ambisjon om å levere den mest omfattende og enestående underholdning til alle. Enda aksjen har fått seg en kraftig knekk de siste årene, har selskapet fortsatt å satse tungt på innhold.

Nylig kjøpte også Schibsted gruppen seg inn i selskapet, med en post på 10 prosent av utestående aksjer.

Kontotyper

Viaplay benytter en trinnvis abonnementsløsning, lik den man finner hos andre streaming-tjenester. De har derimot valgt en litt annen løsning for leie av film og annet innhold.

Til forskjell fra blant annet Netflix, er det ikke mulig å kjøpe innhold. Hos Viaplay Norge kan du enten leie eller kjøpe filmer direkte, noe som minner om Vudu sin ordning (sistnevnte er ikke tilgjengelig i Norge enda).

Hvis du allerede har en konto hos Viaplay, kan du når som helst få tilgang til innholdet ved å abonnere på en av pakkene de tilbyr og betale månedlig pris. Derimot er det fullt mulig å bare leie eller kjøpe filmer, og da trenger du ikke være et aktivt medlem.

Viaplay har ulike månedsabonnement å velge mellom. For øyeblikket er prisene som følger:

  • Film og serier: 159 kr per måned
  • Medium – film, serier og sport: 399 kr per måned
  • Total – film, serier og all sport som inkluderer Premier League: 749 kr per måned

Opphold innen EU

Strømmetjenester og NRK ble pålagt av EU å jobbe på tvers av landegrensene i 2017. Bakgrunnen for disse endringene er at den digitale tidsalderen har endret mye, spesielt hvordan vi ser på TV. I dag kan du ta med deg strømmetjenesten og alle favorittseriene dine til EU-land og Island, uten at det skal blokkere deg fra å strømme innholdet.

Du har også mulighet til å laste ned titler offline på alle dine mobile enheter, noe Viaplay selv anbefaler på sine nettsider.

For å få tilgang må du imidlertid kunne bekrefte at du har norsk bostedsadresse, og du må også oppgi norsk personnummer. Vi har hørt snakk om at det kan komme en ordning med BankID verifisering, uten at vi er sikre på om dette vil gjennomføres.

keyboard_arrow_up
vpnguiden.no