Gratis VPN er en akseptabel løsning for sporadisk bruk, men har sine begrensninger når det kommer til streaming av video og andre formål.
En kjent utfordring er at trafikken på serverne gjerne er høy, som kan føre til avbrudd i tilkoblingen når flere brukere kjemper om samme båndbredde. I tillegg har de fleste programmene en maksgrense for hvor mye data som kan lastes ned hver måned.
5 beste gratis VPN
Når vi testet ulike gratis VPN var vi opptatt av hastighet, antall servere og hvorvidt tjenesten viderselger informasjonen vår. Her snakker vi om slikt som epost, surfehistorikk og IP-adresse.
Ingen av disse tjenestene viderselger brukerdata, ifølge personvernerklæringene.
Nedenfor ser du de beste gratistilbudene.
NordVPN lar deg bruke tjenesten kostnadsfritt i opptil én måned, hvis det gjøres på riktig måte.
Hvis du ikke allerede kjenner til tjenesten så er de kjent for å ha det beste utvalget av VPN servere på verdensbasis med over 6000 stykk. Kvaliteten er i tillegg av toppklasse, med et lavt prisnivå. Prisen for 2-års abonnementet ligger p.d.d på rundt 35 kr/mnd.
Obs: De er ikke så begeistret for torrenting, så hvis du skal drive med fildeling bør du vurdere et annet selskap, slik som PureVPN.
Slik bruker du tjenesten gratis: NordVPN har en pengene-tilbake-garanti på 30 dager for nye brukere. Det betyr at du mottar full refusjon av beløpet hvis du kansellerer før den første måneden er over. Det er i tillegg enkelt å kansellere, noe som ikke er tilfellet de fleste steder.
Ulempen er at du må betale cirka 120 kroner innledningsvis. Beløpet refunderes til kortet ditt innen kort tid etter du har kansellert.
Du får også tilgang til en rekke avanserte funksjoner, slik som kill switch, meshnet og såkalt dark web monitor. Vi anbefaler alternativet for de som ønsker gratis VPN i en begrenset periode.
Visste du at? Virtuelle private nettverk av høy kvalitet koster kun 20-30 kroner i måneden. Du kan enkelt sammenligne alternativene på forsiden.
2. Hide.me – Flest gratis VPN servere
Hide.me er en av våre favoritter innen «free VPN» segmentet.
Med gratis-utgaven får vi tilgang til 10 servere, fordelt på 8 land. Overføringene benytter også WireGuard som øker hastighetene betraktelig. Selskapet lover i tillegg at de verken sporer eller selger våre personlige data.
Tillater maks 10GB nedlasting over nettverket per måned, samt at serverne kan være tidvis trege, noe som sannsynligvis skyldes høy trafikk.
Med Hide.me sin gratis VPN får du tilgang til servere i følgende land:
- Tyskland
- Frankrike
- Nederland
- Spania
- Storbritannia
- USA (2 servere)
- Singapore
3. ProtonVPN – Ingen datagrense
ProtonVPN tilbyr en gratis VPN uten datagrense, som er uvanlig.
En fin løsning for de som ikke behøver god kvalitet eller stort utvalg av servere. Godt alternativ for de som ønsker en kostnadsfri pakke for å lese nyhetsartikler og lignende, men passer definitivt ikke for streaming, gaming og torrenting.
Ulemper: Gratisutgaven har kun 3 tilgjengelige servere som leverer dårlig kvalitet med opptil 50 prosent hastighetstap.
4. Surfshark – 7 dager gratis VPN
Surfshark tilbyr et gratis VPN med over 3 200 servere å velge fra. Med tjenesten får du tilgang til en kostnadsfri VPN i 7 dager, med angrerett som varer i 30 dager hvis du velger å betale for programvaren.
Gratisversjonen som gir desidert best kvalitet og utvalg, samt den eneste som har norske servere for streaming. Ville hatt en høyere plassering hvis prøveperioden varte i lenger tid enn 7 dager.
5. Hotspot Shield – Tidsbegrenset gratis VPN
Hotspot Shield tilbyr en tidsbegrenset gratis VPN, med den ulempen at vi måtte oppgi kortdetaljer for aktivering.
Tjenesten er gratis i 7 dager og har noen likhetstrekk med Surfshark. Den viktigste forskjellen er at de tilbyr 45 dagers refusjon hvis vi betaler, men angrer på kjøpet. Svært god kvalitet, med 3000+ servere i 85 land, inkludert i Norge.
Viktige tips
Velg riktig epost
Ikke bruk din personlige epost, men legg heller inn en adresse som du oppretter kun for denne typen bruk. Da unngår du risikoen for at eposten selges videre til markedsføringsfirma, som deretter sender deg målrettet reklame basert på nettsidene du besøker. Med en «dummy» epost vil du slippe å se at innboksen din fylles opp med spam.
Enda selskapene på listen oppgir at de ikke videreselger informasjon, kan vi aldri garantere at det er tilfellet.
Tenk sikkerhet
Ta ikke for gitt at tjenesten er sikker. Som et eksempel, bruk aldri torrent-tjenester med en gratis VPN ettersom personvernet ditt er langt mer sårbart med slike servere. Selskapene legger færre ressurser i vedlikehold og sikring av kostnadsfrie servere.
Sett alarm for kansellering
Opprett en alarm for kansellering hvis du planlegger å dra nytte av en gratis prøveperiode. Da slipper du at angreretten utløper før du kan kreve refusjon. Vær oppmerksom på at de fleste tjenestene kun tillater kansellering én gang. Du kan derfor ikke kansellere, for deretter å sette opp en ny konto med gratis prøveperiode.
Bytt servere aktivt
Hovedproblemet med gratis VPN er at serverne fylles til randen av brukere, noe som skader ytelsen. Selskapene gjør som regel lite for å balansere serverne, gitt at de ikke tjener noe på kundene. Hvis en gratis server ikke fungerer, hopp til neste for å se om overføringshastighetene forbedres.
Fordeler og ulemper med et gratis VPN
Fordeler
Her har vi oppsummert de viktigste fordelene med et «free» VPN.
- Kostnadsfritt: Den viktigste fordelen er at du ikke betaler noe for å bruke programmet. Det er gratis, enda det følger med en del viktige begrensninger.
- Bytt IP adresse: Med en gratis VPN får du tilgang til en delt server som brukes av en rekke andre personer. Denne serveren har en annen IP adresse, noe som skjuler ditt bosted. Det betyr at sidene du besøker ikke har muligheten til å spore deg.
- Akseptabel hastighet: Passer bra for de som ønsker å lese nyheter og diverse artikler, som krever lav båndbredde.
- Økt anonymitet: Surfe nettet anonymt med et kostnadsfritt VPN
Ulemper
Enda en gratis VPN sparer deg for noen kroner i året, er de ofte ikke verdt det når man vurderer ulempene som følger med. Merk at dette ikke gjelder alle gratistilbudene, men at det er vanlig praksis.
- Selger informasjon om brukerne: Tjenestene sanker ofte inn meta-data, epost, navn og annen informasjon. De selger blant annet eposter videre til markedsføringsselskap.
- Dårlig hastighet: Gratis VPN program har ofte en grense for hvor mye data (GB) du kan laste ned per dag, eller måned. Grensen ligger gjerne mellom 5 til 10 GB.
- Få servere: Utvalget av lokasjoner er svært begrenset, gjerne med maks 5-8 land.
- Tregt nettverk: Såkalte «Free VPN» tjenester har ofte tusenvis av brukere på samme server, som fører til overbelastning og trege nedlastningshastigheter. Desto flere brukere, jo færre ressurser vil være tilgjengelige.
- Fungerer ikke med streaming: IP adressene er nesten alltid svartelistet av streamingselskap, inkludert Youtube, Hulu og Netflix.
Tips: Bruk en «dummy e-post» som du vanligvis ikke benytter deg av. Da slipper du risikoen for å bli spammet.
Vurder et betalt alternativ
Det er en myte at virtuelle private nettverk koster mye penger. Noen av de beste VPN tjenestene på markedet tilbys for en pris mellom 20 til 30 kroner per måned. Til gjengjeld får man full tilgang til alle servere, samt mye bedre kvalitet når man surfer.
De billigste prisene får man ved kjøp av abonnementer som varer i lenger tid, der 2 års planen er det vanligste.
Husk også at du får en garantiperiode hvis du velger å bruke en betalt tjeneste. Standarden er at du får opptil 30 dager, men noen selskap tilbyr inntil 50 dagers refusjonsrett hvis du ikke skulle være fornøyd.
Med angreretten har du mer enn nok tid til å se om tjenesten leverer som forventet.
Verdt investeringen
Hvis du ønsker programvare med stabil oppkobling og høy nedlastingshastighet er det mye bedre å betale noen få tikroninger ekstra per måned, fremfor å velge en gratis VPN. I det neste avsnittet ser vi nærmere på hvordan de betalte løsningene skiller seg fra gratis-programmene.
Slik fungerer et gratis VPN
Et gratis VPN program fungerer omtrent på samme måte som et kommersielt alternativ. Du begynner med å laste ned applikasjonen fra hjemmesiden til selskapet som deretter aktiveres på en eller flere enheter. Oppsettet er tilnærmet det samme som for en vanlig mobil, PC eller nettbrett.
For å aktivere programmet må man først registrere seg på nettsiden til selskapet. Her blir man typisk bedt om å skrive inn et brukernavn, passord, epost og muligens kortdetaljer.
De fleste gratis VPN støtter Android, Chromebook iOS, Mac og Windows, enda det finnes unntak. Noen støtter også Linux.
Valg av server
Utvalget av servere vil oftest være sterkt begrenset. I eksempelet nedenfor ser du et skjermbilde av AtlasVPN sin gratis-utgave, inkludert hvor de tilbyr gratis servere:
- Nederland: Amsterdam
- Singapore: Singapore
- USA: Los Angeles
- USA: New York
Oppkobling til servere
VPN som er gratis følger det samme prinsippet med at IP adresser skjules. Når tjenesten aktiveres videresendes datatrafikken via en ny server som deretter kommuniserer med sluttdestinasjonen.
Dermed forsvinner også informasjonen om hvilke nettsider du besøker, som ikke lenger kan spores av de som leverer bredbånd. Til forskjell fra betalte alternativer vil en kostnadsfri VPN ikke tilby Multi-Layer, som tillater oppkobling via flere servere samtidig.
Ønsker du et gratis alternativ med multilayer funksjonalitet vil Tor være et fint alternativ, enda den fungerer svært sakte.
Streaming og nedlasting
En gratis VPN tjeneste begrenser hastighetene og datastørrelsene, samt antallet servere.
Av den grunn er de ofte ubrukelige for streaming av innhold og nedlasting. Faktisk har de fleste freebie-utgavene sperrer som gjør det umulig å streame innhold.
Se for deg at du skal streame 4K oppløsning på en SmartTV. Det spiser veldig mye båndbredde og betyr at du vil bruke opp hele datamengden din innen 1-2 timer. Da må du vente 24-48 timer før du kan begynne på nytt.
Ikke minst er serverne også gjerne sperret av innholdsleverandørene. De sporer opp virtuelle private nettverkservere og legger de til på en «svarteliste», hvor brukerne ikke får tilgang til tjenesten. IP adressene er offentlig informasjon, så de har få problemer med å spore ned kostnadsfrie virtuelle private nettverk.
Med en betalt løsning vil du derimot kunne skifte servere raskt inntil du finner en åpning. De kommersielle tjenestene lanserer også stadig nye servere med ferske IP adresser, som minsker sannsynligheten for at du blir blokkert.
Tips: Hvis du betaler for et virtuelt privat nettverk får du opptil 45 dager angrerett hos noen leverandører.
Konklusjon
I løpet av de siste 10 årene har vi opplevd en generell innstramming av rettigheter på nettet, noe som har kommer i ulike former. Sensur, blokkeringer av nettsider og tap av anonymitet er blant de negative konsekvensene.
Et gratis VPN er en akseptabel løsning i visse tilfeller. Forutsetningen er at man ikke har behov for servere i spesifikke land eller rask nedlasting.
Programvaren er riktignok ikke et verktøy som løser alle disse utfordringene, enda det hjelper langt på vei.
Her følger noen avsluttende tips til bruken av et gratis VPN:
- Sjekk hvilken modell selskapet har for å generere inntekter. De fleste vil opplyse om dette i personvernerklæringen. Typisk vil de legge inn et varsel om at brukernes data «muligens vil selges» til tredjeparter – slik som annonsebyråer og diverse spam-selskap.
- Krever de at du legger inn et kredittkort? I noen tilfeller vil du se at tjenesten krever at du legger inn en betalingsmetode (f.eks kredittkort) som vil automatisk belastes ved utløp av gratisperioden. Det kan være vanskelig å huske hvilken dato tjenesten utløper og det vil kunne føre til mye ekstraarbeid å kreve refusjon.
- Hva går du glipp av med en gratis VPN? Som nevnt tidligere vil en kostnadsfri tjeneste fort falle mellom stolene på områder som har å gjøre med personvern, kvalitet og sikkerhet. Du må forvente at programmets ytelse ikke vil være optimal og at serverne kan være fullpakket av andre brukere.