Gratis VPN

Hvilke gratis VPN tjenester er best? Vi tok en nærmere titt.

Det er forståelig at mange foretrekker å bruke en gratis VPN tjeneste fremfor å betale. Derimot er det noen skjulte ulemper som følger med bruken.

En gratis VPN passer kun hvis du ikke trenger høy båndbredde, for eksempel ved streaming. Serverutvalget er også meget begrenset, og du kan forvente mellom 5-10 tilgjengelige servere, samt begrensninger på data.

Når jeg leste personvernerklæringen så jeg at de fleste gratis-tjenestene selger informasjonen min videre. Det inkluderer både eposten som brukes, navn og hvilke sider som besøkes.

Jeg valgte med overlegg å ikke inkludere disse tjenestene i oversikten.

Når jeg testet hastighetene var det i flere tilfeller også et såkalt latency (tap av hastighet) på over 60 prosent (noen ganger mer). Det er det dobbelte av hva du kan forvente med en betalt utgave. Dette gjaldt riktignok ikke alle gratis-programmene, men det er tydelig at hastigheten ikke prioriteres av selskapene.

Merk: Du kan i dag skaffe en premium betalt VPN for kun 20-30 kroner i måneden. Spørsmålet blir om det er verdt å kutte kvaliteten, kun for å spare en tyvekroning.

Topp 5 gratis VPN tilbud

Her har vi sammenlignet de beste gratis-tilbudene.

atlasVPN

1. AtlasVPN – Beste gratis alternativ
Få premium kvalitet uten å betale. Selskapet har karvet ut sin egen unike nisje i markedet ved å tilby en gratis versjon av premium-utgaven. De selger ikke informasjonen din og vi likte kvaliteten på tjenesten. Ulempen med gratis-utgaven er et mindre antall servere og en datagrense på 5GB per måned.

hide.me

2. Hide.me
En av våre favoritter. Få tilgang til 10 servere, fordelt på 8 land med lovnaden om at selskapet verken sporer eller selger dine personlige data. Ingen grense på tidsbruk, men du kan ikke sende mer enn 10GB over nettverket per måned.

protonvpn

3. ProtonVPN – Fullverdig tilbud 
Få et gratis VPN uten datagrense. Ulempen er at de kun tilbyr 3 gratis servere, og at hastighetene er noe varierende. Best for de som ønsker en kostnadsfri pakke for å lese nyhetsartikler og lignende, men ikke optimal for streaming, gaming og torrenting.

surfshark

4. Surfshark – 30 dager gratis
Raskeste gratis VPN, med over 3200 servere å velge mellom. Har et 7 dagers gratis VPN-tilbud du kan benytte, enda den beste løsningen er å dra nytte av angreretten deres på 30 dager. Hvis du kansellerer før utløpet av perioden får du pengene tilbake. Ulempen er at det vil koste deg en 100-lapp innledningvis å aktivere tjenesten.

hotspot shield

5. Hotspot Shield – 7 dager gratis 
For å låse opp gratis tilbudet måtte vi oppgi kortdetaljene, før vi ble fortalt at tjensten kan brukes gratis i 7 dager. Fungerer litt på samme måte som Surfshark, med den forskjell at du kan kansellere innen 45 dager og få full refusjon. Svært god kvalitet, med 3000+ servere i 85 land, inkludert i Norge.

Fakta om gratis VPN

Gratis VPN programmer fungerer omtrent på samme måte som ordinære virtuelle private nettverk.

For det første, ikke bruk din personlige epost, men legg heller inn en «dummy epost» som du oppretter kun for denne typen bruk. Det er vanlig at adressene selges videre til markedsføringsfirma, som deretter sender deg spesifisert reklame basert på nettsidene du besøker.

Med en falsk epost vil du slippe å se at innboksen din fylles opp med denne typen spam.

Ta heller ikke for gitt at tjenesten er sikker. Du bør eksempelvis aldri bruke torrent-tjenester med en gratis VPN ettersom personvernet ditt er langt mer sårbart.

Fordeler

  1. Kostnadsfritt: Den viktigste fordelen er at du ikke betaler noe for å bruke programmet. Det er gratis, enda det følger med en del viktige begrensninger.
  2. Bytt IP adresse: Med en gratis VPN får du tilgang til en delt server som brukes av en rekke andre personer. Denne serveren har en annen IP adresse, noe som skjuler ditt bosted. Det betyr at sidene du besøker ikke har muligheten til å spore deg.
  3. Akseptabel hastighet: Passer bra for de som ønsker å lese nyheter og diverse artikler, som krever lav båndbredde.
  4. Økt anonymitet: Gjør deg anonym på nettet, med økt vern av privatlivet.
gratis vpn på kafe
Gratis VPN kan være et fint alternativ når du besøker kafeer, hoteller og andre offentlige steder med usikrede nettverk.

Ulemper

Enda en gratis VPN sparer deg for noen kroner i året, er de ofte ikke verdt det når man vurderer ulempene som følger med.

Merk at dette ikke gjelder alle gratistilbudene, men at det er vanlig praksis hos majoriteten av de.

  1. De selger informasjonen din: Tjenestene sanker ofte inn data om brukerne sine, inkludert meta-data, epost, navn og annen informasjon. De selger blant annet e-poster videre til markedsføringsselskap.
  2. Begrenset hastighet: Gratis VPN program har ofte en grense for hvor mye data (målt i MB eller GB) du kan laste ned per dag, eller måned.
  3. Lavt antall land: Utvalget av lokasjoner er svært begrenset, gjerne med maks 5-8 land. Det gjør det vanskelig å streame geo-spesifikke tjenester slik som Sumo eller NRK.
  4. Tregt nettverk: Gratistjenestene lemper et høyt antall brukere inn på samme server. Det skader hastigheten når man surfer og fører til at nettverket laster tregere. Jo flere brukere, desto færre ressurser vil være tilgjengelige.
  5. Få servere: Dårlig utvalg av servere, enda tallet kan være noe høyere enn antallet land du kan velge fra.
  6. Nesten alltid sperret for streaming: IP adressene er nesten alltid svartelistet av streamingselskap, inkludert Youtube, Hulu og Netflix.

Tips: Bruk en «dummy e-post» som du vanligvis ikke benytter deg av. Da slipper du å bli spammet hvis eposten selges.

Betalte alternativ koster lite

Det er en myte at virtuelle private nettverk koster mye penger. Det er fullt mulig å skaffe en premium løsning av høy kvalitet til under 20 kroner per måned. Til gjengjeld får man full tilgang til alle servere, samt mye bedre kvalitet når man surfer.

De beste prisene får man ved kjøp av abonnementer som varer i lenger tid, der 2 års planen er det vanligste.

Husk også at du får en garantiperiode hvis du velger å bruke en betalt tjeneste. Standarden er at du får opptil 30 dager, men noen selskap tilbyr inntil 50 dagers refusjonsrett hvis du ikke skulle være fornøyd.

Med angreretten har du mer enn nok tid til å se om tjenesten leverer som forventet.

Verdt investeringen

Hvis du ønsker programvare med stabil oppkobling og høy nedlastingshastighet er det mye bedre å betale noen få tikroninger ekstra per måned, fremfor å velge en gratis VPN.

I det neste avsnittet ser vi nærmere på hvordan de betalte løsningene skiller seg fra gratis-programmene.

Streaming og nedlasting

Som vi nevnte innledningsvis – En gratis VPN tjeneste begrenser hastighetene og datastørrelsene, samt hvilke servere du kan velge fra.

Av den grunn er de ofte ubrukelige for streaming av innhold og nedlasting.

Ta Amerikansk Netflix som et eksempel, hvor du kan få opptil 4K oppløsning på en SmartTV. Det spiser veldig mye båndbredde og betyr at du vil bruke opp hele datamengden din innen 1-2 timer. Da må du vente 24-48 timer før du kan begynne på nytt.

Ikke minst er serverne også gjerne sperret av innholdsleverandørene. De sporer opp virtuelle private nettverkservere og legger de til på en såkalt Black list, hvor brukerne ikke får tilgang til tjenesten.

Med en betalt løsning vil du derimot kunne skifte servere raskt inntil du finner en åpning. De kommersielle tjenestene lanserer også stadig nye servere med ferske IP adresser, som minsker sannsynligheten for at du blir blokkert.

Slik fungerer det i praksis

Et gratis VPN program fungerer omtrent på samme måte som et kommersielt alternativ.

Du begynner med å laste ned applikasjonen fra hjemmesiden til selskapet som deretter aktiveres på enheten din. Oppsettet er tilnærmet det samme som for en vanlig mobil, PC og nettbrett.

For å aktivere programmet må du først registrere deg på nettsiden til selskapet. Her blir du typisk bedt om å skrive inn et brukernavn, passord, epost og muligens ditt eget navn.

De fleste gratis VPN støtter Android, Chromebook iOS, Mac og Windows, enda det finnes unntak. Noen støtter også Linux.

Tips: Hvis du betaler for et virtuelt privat nettverk får du opptil 45 dager angrerett hos noen leverandører.

Warp fra Cloudflare

Et siste alternativ er at du benytter deg av Cloudflare sin WARP løsning, som er en form for gratis VPN. Forskjellen ligger i at de endrer DNS serveren din.

DNS er en forkortelse for Domenenavn Server, og kan sammenlignes med et oppslagsverk for adresser på internett. Når du aktiverer WARP via Cloudflare vil DNS innstillingene endres, noe som gjør at det ser ut som at du surfer fra et annet sted.

Løsningen er et fint alternativ til gratis VPN tjenester, spesielt fordi den har større kapasitet til å håndtere trafikk.

Avsluttende tips

I løpet av de siste 10 årene har vi opplevd en generell innstramming av rettigheter på nettet, noe som har kommer i ulike former. Sensur, blokkeringer av nettsider og tap av anonymitet har følt til at internettets frihet reduseres.

Programvaren er riktignok ikke et verktøy som løser alle disse utfordringene, enda det hjelper langt på vei.

Her er noen avsluttende tips til å velge riktig gratis VPN.

  • Hvordan tjener de penger? Sjekk hvilken modell selskapet har for å generere inntekter. De fleste vil opplyse om dette i personvernerklæringen. Typisk vil de legge inn et varsel om at brukernes data «muligens vil selges» til tredjeparter – slik som annonsebyråer og diverse spam-selskap.
  • Er det en tidsgrense på bruken? En forretningsmodell som stadig flere selskap velger er å tilby gratis VPN i en begrenset tidsperiode. Målet er å hente inn nye kunder som liker tjenesten og deretter få de over til en betalt plan når testperioden utløper. Dette er greit å vite om på forhånd slik at du unngår overraskelser.
  • Krever de at du legger inn et kredittkort? I noen tilfeller vil du se at tjenesten krever at du legger inn en betalingsmetode (f.eks kredittkort) som vil automatisk belastes ved utløp av gratisperioden. Det kan være vanskelig å huske hvilken dato tjenesten utløper og det vil kunne føre til mye ekstraarbeid hvis de trekker penger fra kortet mot din vilje.
  • Hva går du glipp av med en gratis VPN? Som nevnt tidligere vil en gratis VPN tjeneste fort falle mellom stolene på områder som har å gjøre med personvern, kvalitet og sikkerhet. Du må forvente at programmets ytelse ikke vil være optimal og at serverne kan være fullpakket av andre brukere.
keyboard_arrow_up