Nøkkeldata:
Pris (mnd): | Fra 17 kr |
Antall servere: | 750 |
Hastighetstap: | 30% |
Dekning: | 37 land |
Angrerett: | Variabel |
Antall enheter: | Ubegrenset |
OBS: AtlasVPN opererer ikke lenger som et uavhengig selskap. De er blitt kjøpt opp og innlemmet i NordVPN.
Informasjon om VPN fra AtlasVPN
Siden lanseringen i 2019 har Atlas VPN vokst raskt og de kan i dag skilte med over 6 millioner brukere på verdensbasis. Antallet brukere imponerer, tatt i betraktning av tjenestens korte levealder.
Tjenesten ble i 2021 innlemmet i Nord Security, det samme selskapet som eier NordVPN, verdens største VPN selskap målt etter kundeantall.
Vi gjorde en detaljert test av tjenesten for å se hvordan Atlas VPN presterer under norske forhold. Hovedfokuset var rettet mot hastighet, utvalg og ekstrafunksjoner ved streaming av data.
Kort oppsummering
I positiv retning har tjenesten et usedvanlig lavt prisnivå, kombinert med tilbudet om gratis VPN (maks 5 gb/mnd) og et ubegrenset antall oppkoblinger. Tjenesten har et middels antall servere (750 stykk), med en brukervennlig og enkel app.
I tillegg har de flere viktige ekstrafunksjoner, som ofte mangler hos premium-versjoner fra konkurrentene. Det inkluderer Multi-Hop, epost kryptering og annonseblokkering.
I negativ retning merket vi oss mangelen på norsk språk og funksjonalitet, samt et litt høyere snittap enn premium-tjenester ved streaming. Antallet servere er også en god del lavere enn hva vi typisk ser blant større VPN selskaper.
Streaming og ekstrafunksjoner
Appen tillater ikke manuelt valg av servere og har heller ingen spesialiserte norske streaming-servere, for eksempel til å se ViaPlay mens man er på reise i utlandet.
Mangelen på manuelt valg av servere er en viktig ulempe, gitt at streaming-leverandører ofte har blokkert utvalgte VPN-servere. I et slikt tilfelle er det nødvendig å kunne teste ut flere servere for å finne en som er åpen.
En sjekk av selskapets tilbakemeldinger tyder uansett på at de har lykkes. I Apple sin nettbutikk har appen en score på 4,6/5, basert på 2 200 tilbakemeldinger (se bildet nedenfor).
Til tross for at tjenesten har 750 servere spredt utover 42 land (til sammenligning har NordVPN over 5500 servere), leveres overføringer av akseptabel kvalitet.
Snittapet (med WireGuard) lå omkring 30 prosent. Abonnementet gir tilgang til IKEv2 protokollen, pluss WireGuard.
Wireguard funksjonalitet gir bedre ytelse og funksjonalitet, noe vi merker ved streaming. Etter å ha testet tjenesten med Disney+, Hulu og Netflix merket vi ingen nevneverdig forskjell i kvalitetsnivået.
En av de viktigste fordelene, etter vår mening, er muligheten til å bruke Atlas VPN på et ubegrenset antall enheter samtidig. Det betyr at hele familien kan dra nytte av samme abonnement, noe vi kun har sett hos Surfshark fra tidligere. Det understreker hvor rimelig Atlas VPN er, målt i kroner og øre.
I tillegg leveres tjenesten med flere viktige ekstrafunksjoner, noe som inkluderer privat DNS, Killswitch, SafeSwap og blokkering av virus/sporings-cookies. Sist men ikke minst har de en policy om at de aldri loggfører brukerdata, noe vi vet er ekstra viktig for mange VPN brukere.
Ovenfor ser du ekstratjenester som kan aktiveres via kontoens hovedside. Vi setter pris på tilbudet om Data Breach Monitor, som gjør det enklere å spore når sensitive persondata lekker på internett.
Totalt sett er Atlas VPN et solid alternativ, som vi anbefaler. Med flere servere og en litt raskere oppkobling ville de kapret førsteplassen.
Ofte stilte spørsmål
Atlas VPN sitt prisnivå varierer, avhengig av lengden på abonnementet. I nåværende øyeblikk vil den billigste pakken koste omtrent 17 kr/mnd. Det forutsetter at du kjøper 2-års avtalen. Et månedsabonnement koster rundt 120 kroner, mens 1-års abonnementet ligger på 35 kr.
Merk at prisene varierer, avhengig av valutakurser og selskapets egen prissetting.
Atlas VPN presterer middels når vi testet hastighetene. Vi koblet oss opp mot 5 servere i ulike land og så at hastighetstapet lå omkring 30 prosent i gjennomsnitt. Har du en tilkobling på over 50 mbps vil det ha lite å si, men vi anbefaler et raskere nettverk hvis bredbåndskapasiteten faller under dette nivået.
Atlas VPN bruker ulike krypteringsmetoder, avhengig av kommunikasjonsform mellom sluttbruker og server
ChaCha20 og Poly1305
Atlas VPN oppgir selv at de benytter ChaCha20 for såkalt symmetrisk kryptering. Poly1305 benyttes til å verifisere integriteten ved dataoverføring, en form for autentitsering.
BLAKE2s
BLAKE2s benyttes for å forenkle hashing-sekvensering. Hashing er en metode hvor en nøkkel, eller et datasett forvandles (hashes) til en annen verdi. Hos Atlas VPN benyttes BLAKE2s i samsvar med WireGuard, som er en 32-bit hashing mekaniske som håndterer sekvenser opptil 256 bits.
SHA-384
SHA-384 benyttes for verifisering av meldinger. Hensikten er å verifisere at all kommunikasjon som brukeren mottar ikke manipuleres underveis.
Atlas VPN har en pengene-tilbake-garanti, enda den er mindre generøs enn det vi vanligvis ser andre steder.
- Refusjon av månedsplan: Kan innvilges innen 14 dager etter kjøp.
- Refusjon av årsplaner: Kan innvilges innen 30 dager etter kjøp.
De er relativt strenge med disse reglene og beløpet vil kun refunderes én gang. Det betyr at påløpende abonnementer ikke refunderes.
Atlas VPN presterer greit når vi testet den med ulike streaming-tjenester, inkludert Netflix sin USA versjon. Et pluss er at de har egne servere optimalisert for streaming, markert med «video«.
Det er verdt å fremheve at hastigheten overrasker, gitt den usedvanlig lave prisen. Vår erfaring tilsier at utvalget av servere og selve kvaliteten ofte (men ikke alltid) er dårligere hos VPN-er i de nedre prisklassene. Årsaken er at mange billigprogrammer «leaser» servere fra andre leverandører. Til forskjell fra disse kontrollerer Atlas VPN sitt eget server-nettverk, som gjør det enklere å balansere nettverkskapasiteten.
En utfordring er det relativt lave antallet servere, noe som kommer til syne ved valg av land som USA. Her har de kun 7 serverlokasjoner. I tillegg mangler muligheten til å velge servere manuelt. Se eksempel nedenfor.