Nøkkeldata:
Pris (mnd): | Fra 20 kr |
Antall servere: | 3200 |
Hastighetstap: | 19% |
Dekning: | 100 land |
Angrerett: | 30 dager |
Antall enheter: | Ubegrenset |
Informasjon om Surfshark VPN
SurfShark har markedsført seg selv som en fleksibel og allsidig VPN tjeneste som kan gjøre alt fra å streame innhold til å holde brukernes identitet skjult. Tjenesten viste seg å levere overraskende god kvalitet, enda det var noen ulemper vi satt spørsmålstegn ved.
Selskapet ble lansert i 2018 og har allerede rukket å bli den fjerde største VPN tjenesten på verdensbasis, målt i antall kunder. Selskapet er registrert i de Britiske Jomfruøyer, et selvstyrt territorie Karibien. Dermed faller de også utenfor internasjonale utvekslingsavtaler relatert til etterretning og datainnsamling.
Surfshark har 3200 servere, fordelt på over 100 land. Færre enn noen av konkurrentene, men antallet utvides jevnlig og det holder i massevis for en gjennomsnittlig bruker.
SurfShark hevder selv å være det beste økonomiske alternativet for de som ønsker en billig VPN for streaming og torrenting.
Spørsmålet vi stilte var om de faktisk leverer som de lover?
Når jeg testet ut tjenesten var jeg særlig opptatt av hastigheten, muligheten til å streame media (f.eks Netflix), bruk ved torrenting og hvorvidt programvaren var enkel å bruke.
Jeg gjennomførte en lang og tidkrevende test, som inkluderte utprøving av en rekke ekstrafunksjoner (Multihop, Clean Web osv).
Fakta om Surfshark
- Hvor mye koster tjenesten? Prisene varierer avhengig av hvilket abonnement og pris du betaler. For øyeblikket får du den billigste avtalen for ca. 20 kr i måneden.
- Er det mulig å se Netflix, Hulu eller andre programmer? Surfshark fungerer i hovedsak bra for streaming, enda noen servere var blokkert.
- Hvor kjapp er tjenesten? Rundt 19% av hastigheten forsvant.
- Hvilken garanti gir de? 30 dager
Surfshark pris
Prisen på SurfShark er den aller laveste jeg har sett så langt, sammenlignet med andre VPN tjenester. Kun AtlasVPN er billigere blant de premium-løsningene vi har testet så langt.
SurfShark følger omtrent det samme oppsettet som andre VPN tjenester: Du premieres for å kjøpe tilgang for lengre perioder av gangen. 24 måneders abonnementet gir deg lavest pris med det som tilsvarer rundt 20 kr/mnd. Merk at prisene kan variere, avhengig av selskapets prissetting og valutakurser.
Har SurfShark en gratis VPN?
Ja, men den tilbys kun på mobil: De tilbyr en 7 dagers gratis testperiode hvis du laster ned SurfShark sin mobilapp via en av Android eller Apple store.
Det er uansett ikke nødvendig å bruke gratisløsningen gitt at du har én måneds garanti.
Streaming med SurfShark
For å sjekke dette koblet jeg meg opp til den amerikanske versjonen av Netflix ved hjelp av USA/Australia-baserte SurfShark servere. Selve tilkoblingen tok kun et par sekunder, som var relativt raskt (både på mobil, PC og smart-TV).
For å kjøre SurfShark måtte jeg installere programmet på routeren min, en Linksys AC1000. Routeren aksepterer IPSec, L2TP, og PPTP protokoller for videreføring av VPN signaler. Det tok meg rundt 5 minutter å sette opp tunnelen på routeren og oppløsningen jeg fikk med Netflix var krystallklar.
En ulempe
Èn ting jeg bet merke i var at det ikke lot seg gjøre å velge norske servere manuelt – noe som ofte er mulig hos andre leverandører. For å skifte VPN til et annet sted måtte jeg skru av appen, før jeg startet den på nytt igjen. Den virker til å ha en slags «shuffle-mekanisme» innebygget som hopper mellom ulike norske IP adresser.
For de fleste vil det ikke være noe problem, men det kan fort bli litt irriterende hvis man skal streame norsk innhold fra utlandet og er opptatt av kapasitetsproblemer.
For land som USA, Australia, Tyskland etc. har de lang liste over tilgjengelige servere. I USA har SurfShark blant annet servere stående i Phoenix, Los Angeles, New York og Miami.
Clean Web funksjonen
En annen ting jeg ville finne ut var hvordan Clean Web funksjonen deres gjorde det når jeg streamet videoinnhold, f.eks hos Youtube. Clean web er en ekstrafunksjon i SurfShark som blokkerer irriterende popups, cookies og sportingsmekanismer. Disse kan spise mye båndbredde så det lønner seg å skru den på før man streamer.
Forskjellen var markant og den fungerte spesielt bra ved blokkering annonser på Youtube videoer. På Facebook hadde jeg mer blandede resultater.
Hastighet
Min tilkobling på 40 mbps ligger et stykke under det norske gjennomsnittet. En sjekk gjort av Speedtest.net viste at nordmenn i snitt hadde en nettilkobling med 71 mb per sekund i 2019. Husk at din egen tilkobling kan være vesentlig raskere enn hva mitt nettverk viser dersom du også har et raskere nett hjemme.
For å sjekke hastigheten begynte jeg med å teste mitt eget nettverk. Her fikk jeg resultatet: 36,3 mbps for nedlasting og 37,8 mbps for opplasting med en ping på 8. Serveren lå i Phoenix, Arizona (USA)
En ny test ble gjennomført via servere i Los Angeles og New York. Resultatet lå omtrent på linje med Phoenix enda Los Angeles viste et tap på ca 4 mpbs etter aktivering av VPN programmet. Det viste at SurfShark sine servere var stabile og at det ikke var særlig store differanser mellom de ulike punktene.
For å dobbeltsjekke valgte jeg å teste hastighetene hos to ulike tjenester: Google Speed Test og Ookla.
Er det raskt nok for streaming?
Ja. For å streame innhold i HD fra Norge burde man ha en tilkobling på minst 15 mbps, som Surfshark hadde null problem med å levere i løpet av de ulike testene.
Skal du streame med 4K (4000p) vil du trenge minst 25 mbps, noe min egen tilkobling håndterte uten problemer.
Torrenting
For å teste hvordan SurfShark håndterer torrent nedlastinger tok jeg en titt på 1) båndbredden og 2) hvordan de skjuler identiteten min når jeg bruker tjenesten.
For å starte med det enkle: SurfShark har ingen forbud mot bruk av torrent-tjenester og tillater P2P fildeling uten å stille spørsmål. De har faktisk servere som et optimalisert for bruk til torrenting.
Når det gjelder sikkerhet vil de kryptere tilkoblingen din med med en 256-bit AES som er umulig å bryte opp. Protokollen deres kjøres via OpenVPN, ShadowSocks og IKEv2, noe man også ser hos de andre store VPN leverandørene.
Det finnes riktignok noen VPN tjenester som har enda mer formidabel kryptering, inkludert NordVPN sin 2048-bit nøkkel. SurfShark sin 256-bit kryptering holder likevel i massevis hvis du vil bruke den for torrenting og samtidig forbli anonym.
Hastigheten er også svært god (når man ser på hvilke prosentandeler som går tapt ved bruk av SurfShark sitt nettverk).
Brukeropplevelse og programvare
SurfShark sin programvare imponerte. Det første jeg la merke til var den raske oppkoblingen ved bytte av servere, samt når jeg skrudde de av og på. Fra tidligere har jeg opplevd at utvalgte VPN tjenester bruker opptil 10 sekunder ved bytte av server, noe som kun tok et par sekunder med SurfShark.
Jeg installerte den på 3 forskjellige enheter: Mobil, datamaskin (PC) og nettbrett. Installeringen tok under 2 minutter på alle enhetene og jeg støtte ikke på noen problemer underveis.
Brukeropplevelsen var tilnærmet identisk, uansett hvilken enhet jeg brukte. Mobilapplikasjonen hadde åpenbart et mer «begrenset» utseende og krevde litt flere navigeringstrykk for å komme i mål.
Sikkerhet og kryptering
Når jeg tester SurfShark var det særlig to ting jeg ønsket å sjekke. Hvordan de krypterer trafikken sin og hvilke metoder de har for å unngå at DNS eller IPv6 data lekker ut ved bruk.
For deg som ikke vet hva DNS lekkasjer er: Dette er tilfeller hvor programvaren din (f.eks en browser eller app på mobilen) tvinger nettverket til å bruke ISP tilkoblingen din fremfor VPN serveren. Det er et problem som i størst grad har rammet mobilbrukere – og da særlig ved streaming av filmer og musikk.
Problemet oppstår i det programmet bruker feil port, ettersom det lekker ut DNS informasjonen din. IPv6 fungerer omtrent på samme måte, men her er det snakk om en litt annen form for «lekkasje». Det oppstår når sider som er konfigurert for IPv6 sender en forespørsel til enheten din om IP.
For å teste dette kjørte jeg 10 ulike tilkoblinger via mobil, PC og nettbrett samtidig som jeg overvåket IP trafikken via Google Analytics.
Det var ikke noe i min test som indikerte at SurfShark lakk ut enten DNS eller IPv6 info underveis når jeg brukte den. Samtidig bør det fremheves at selskapet aldri har blitt anklaget for slike lekkasjer. Uansett, når dette lekker ut er det som regel på grunn av en feil i selve operatørsystemet som brukes på enheten og ikke selve VPN programmet.
Kryptering av trafikk med SurfShark
SurfShark krypterer trafikken sin med en 256-bit nøkkel. Det ligger på linje med de fleste andre VPN selskap, enda det finnes sterkere kryptering. Ett eksempel er NordVPN som krypterer med opptil 2048-bit nøkler.
I realiteten er 256-bit nøkler tilnærmet umulige å bryte opp. Det er derfor ingen nevneverdig forskjell mellom de to utgavene, enda den ene ville tatt lenger tid. For å løse en 256-bit krypteringsnøkkel vil angriperen måtte teste ut 2255 kombinasjoner, som ville tatt over 1 trillion år å bryte med dagens raskeste supercomputere.
Multihop
Èn spesiell ting jeg liker er at de har en multihop modus som gjør det mulig å «hoppe» mellom flere servere, akkurat som at man skulle brukt Tor nettverket. Det betyr at signalet ditt sendes via flere servere, som gjør det enda vanskeligere å spore opphavet.
Hvem bør bruke SurfShark multihop? For de fleste brukere er det ikke nødvendig. Det har en tendens til å sakke ned farten på overføringen. De eneste som bør benytte seg av funksjonen er brukere som ønsker at det skal være tilnærmet umulig å spore aktiviteten.
«Kill switch»
SurfShark har en kill switch, noe jeg mener bør være standard på ethvert profesjonelt VPN program. Her vil programmet ganske enkelt strupe av alle tilkoblinger på enheten din dersom du mister nett eller det skjer noe med nettverket. Fordelen er at du dermed ikke lekker ut IP adressen din ved et uhell.
Få 10% rabatt via vpnguiden.no
Annonselenke