Beste Torrent Programvare

En guide til bruk av torrents og hva som kreves for å sette i gang.

Deling via torrents har noen unike fordeler sammenlignet med vanlig fildeling og regnes som et særdeles nyttig verktøy for overføring av større mengder data, på kortere tid.

Enda teknologien er kontroversiell fordi den forenkler deling av materiell som bryter opphavsretten, har den også en rekke legitime bruksområder.

Bruk av torrents er risikabelt. Du kan bli saksøkt for brudd på opphavsretten, bli bannlyst av nettleverandøren eller få bøter. Løsningen er å bruke et VPN (virtuelt privat nettverk) som maskerer IP adressen. På forsiden ser du hvilke av tjenestene som presterer best for rask nedlasting av data.

Kort introduksjon

Mye har skjedd siden de første torrent-tjenestene ble lansert på 90-tallet, inkludert Napster, Kazaa og LimeWire. Her ser vi nærmere på hvordan torrents fungerer i praksis, og ikke minst – hva som kreves for å sette i gang på egenhånd.

Bruk av torrent har eksistert siden starten av 2000-tallet. I dag omtales det som avansert fildelingsteknologi, der målet er å overføre data mellom parter på raskest mulig måte, kombinert med lavest mulig bruk av båndbredde.

Konseptet baserer seg på peer-to-peer (fra én part til en annen). Teknologien har vært opphav til en rekke kontroverser og søksmål, særlig omkring brudd på opphavsretten.

Som et eksempel brukes torrenting ofte til å dele bilder, tv-programmer, musikk, dataspill og programvare mellom anonyme brukere, fordelt over flere land og geografiske områder.

Slik starter du en torrent

Her har vi oppsummert de stegene som kreves for å sette i gang med en torrent-klient.

Merk: Det er særdeles viktig å være anonym hvis du planlegger å dele større mengder data via torrent. Vi oppfordrer ingen til å bryte norsk lov, men vit at det er ekstremt viktig å være anonym hvis du skal dele eller laste ned større mengder data via en torrent klient.

  • Velg en klient
  • Installer klienten
  • Finn torrent-filene du vil dele
  • Administrer nedlastingene

1. Beste torrents klient

Begynn med å velge en torrents klient, som er programvaren du bruker til å dele eller laste ned data. Programmene er spesialisert innen peer to peer fildeling og har oftest versjoner som fungerer på ulike operatørsystemer og enheter (altså både mobil, PC og nettbrett).

Det finnes en rekke ulike torrentklienter, der hver og en av de er unikt designet med egne funksjoner og grensesnitt. Her har vi listet opp de beste alternativene i 2024.

uTorrent

uTorrent er muligens den mest populære torrent klienten på markedet. Særlig grensesnittet er intuitivt designet, med fokus på katalogisering og forenklet navigasjon.

Via klienten kan du søke etter og laste torrent-filer innenfor ulike kategorier. Den leveres i to utgaver:

  • Gratisversjon.
  • Pro (koster rundt 20 dollar i året).

qBittorrent

qBittorrent er en gratis torrentklient med åpen kildekode som gir deg som bruker et utvalg forskjellige funksjoner.

Programvaren er tilgjengelig på de fleste plattformer, som inkluderer både Windows, macOS og Linux. Blant funksjonene som tilbys finner vi IP-filtrering.

Transmission

Transmission er på lik linje med qBittorrent en gratis torrent klient med åpen kildekode. Den er utstyrt med et nokså minimalistisk grensesnitt, men har derimot hatt et stort fokus på enkelhet og ytelse.

Transmission gir deg de mest grunnleggende funksjonene du trenger hos en torrentklient, slik som søk etter torrentfiler og planlegging av tidspunkt for nedlasting.

2. Kom i gang med torrentklienten

Etter du har valgt en torrent klient, gå videre ved å installere den på datamaskinen din.

Tips: Under installasjonen kan du konfigurere torrent klienten slik at den starter opp automatisk når du skrur på enheten din. Vær obs på at IP adressen din kan lekke hvis du ikke har aktivert VPN-programmet til enhver tid.

Selve installasjonen vil ta mellom 2 til 5 minutter, avhengig av hvor raskt du kan laste ned data. Installer filen og aktiver den. Hos noen torrent klienter må du registrere en ny bruker med epost, samt lage et passord. Bruk en anonym epost-tjeneste som Proton før økt personvern.

3. Finn torrents

Det neste du må gjøre er å finne riktige torrents for nedlasting. Dette er filene som lastes ned via klienten din og lagres på enheten du bruker.

Her er det viktig å poengtere at torrents-biblioteket ikke er det samme som selve klienten (med unntak av BitTorrent). Der klienten muliggjør selve overføringen er biblioteket et kompendium av ulike data, lagret av alle brukerne.

Du finner torrentfiler som du kan laste ned på dedikerte nettsider, der The Pirate Bay er et kjent eksempel.

Pirate Bay

Nettsiden The Pirate Bay ble grunnlagt i 2003 og er å regne som en av de største tjenestene innenfor torrent segmentet med millioner av filer for deling. Plattformen ble grunnlagt av en gruppe hackere fra Sverige og har fått en del kritikk for deling av opphavsrett beskyttet materiell.

BitTorrent

Bittorrent er den beste torrent klienten per 2024. Tjenesten er relativt unik ved at den tilbyr både et arkiv for nedlasting av data, samt en torrent klient for å koble seg til biblioteket. De har en trofast skare av tilhengere på nett som alle sverger til bruk av tjenesten.

Tjenesten ble grunnlagt av den amerikanske programmereren Bram Cohen tilbake i 2001. Det var BitTorrent som introduserte det nåværende konseptet om å dele opp større filer i mindre pakker, hvorpå innhold lastes ned fra ulike kilder samtidig.

Obs: BitTorrent må ikke forveksles med qBittorrent, da de er separate selskaper og programvare.

Torrentz2

En svært populær søkemotor er Torrentz2. Tjenesten ble lansert som en etterfølger til det like populære nettstedet Torrentz. Her blir filene samlet fra ulike nettsider som tilbyr torrentfiler slik at brukere kan søke opp og finne steder å laste ned diverse data.

Etter at du har lastet ned torrentfilen, må du åpne den samme filen gjennom din valgte torrentklient. Filen må deretter gjøres tilgjengelig for videre nedlasting. Husk også at du må la filen forbli tilgjengelig også etter at den er ferdig nedlastet.

4. Administrering av nedlastinger

Administrer alle nedlastingene dine og velg hvilken mappe innholdet skal lastes ned til. Vær oppmerksom på at torrent filer kan være svært store, der filmer fort tipper 2 til 3 gigabyte data. Det spiser opp lagringsplass og du må ha en plan for hvordan du ønsker å lagre innholdet.

Du kan enkelt overvåke hastigheten, følge med på estimert nedlastingstid og se hvor mange andre brukere som er online og laster ned det samme innholdet til enhver tid.

Dersom du har mange filer du ønsker å laste ned kan du prioritere hvilke som skal lastes ned først. Du kan enkelt stoppe, pause og gjenoppta nedlastingen underveis.

Velg om du ønsker å gjøre den samme filen tilgjengelig for andre brukere etter endt nedlasting. Vær oppmerksom på at det kan medføre juridiske problemer, gitt at du risikerer å dele opphavsrettbeskyttet materiell.

Hvordan fungerer torrenting?

Ved torrenting brukes et desentralisert nettverk bestående av ulike servere, som igjen deler filer direkte med hverandre. Brukerne som er tilknyttet dette nettverket omtales som peers.

Torrent prosessen starter ved at en peer oppretter en fil de ønsker å dele. Filen inneholder metadata som beskriver innholdet i filen, samt hvor den ligger tilgjengelig.

Torrent-filen blir så brutt ned i tusenvis av deler, før den deles gjennom en spesialisert klient. Når en peer starter nedlastingen av en torrentfil, kobles de til andre peers som allerede har lastet ned filen fra før.

TheVerge har laget en interessant video som forklarer grunnkonseptet i bedre detalj, inkludert hvorfor torrents er raskere enn vanlig nedlasting.

Under nedlastingen blir filen delt i mindre biter. Med andre ord laster du ikke ned den samme filen fra samme sted, men heller mindre filer fra flere ulike steder samtidig. Nettopp dét er fordelen med torrent protokoller, fremfor tradisjonell nedlasting.

Ved å bryte ned store data i mindre pakker blir det enklere å håndtere for enheten du bruker.

Sikkerhet og juridiske hensyn

Mye av innholdet som ligger tilgjengelig på nett er beskyttet av opphavsrett.

Med andre ord er det ulovlig å laste ned, samt dele noen av disse filene. Vær obs på at det er en viss risiko for å havne i juridisk trøbbel hvis du laster ned og deler kopibeskyttet materiell som bryter opphavsretten.

Bransjeorganisasjonene har gått hardere til verks de siste årene for å stoppe bruk av torrent, inkludert å gå etter de som deler selve dataene.

Typisk får de en kjennelse fra rettsvesenet som de deler med ISP-en (nettleverandøren). Sistnevte blir her pålagt å dele IP-en til det individet som delte det kopibeskyttede materiellet. Verdt å merke er at de i hovedsak fokuserer på de som deler kopibeskyttet materiell, enda det ikke alltid er tilfellet.

Enda vi ikke oppfordrer noen til å bryte norsk lov, er det alltid lurt å ta i bruk VPN for å skjule IP-adressen din og beskytte personvernet ditt.

Fordeler med torrents

Det finnes en rekke fordeler med å drive med torrenting når du skal dele større filer over nett, inkludert følgende:

  • Raskere og mer effektiv nedlasting av større filer.
  • Muligheten til å håndterer større mengder med trafikk som ikke påvirker nedlastingshastigheten.
  • Deling og samarbeid mellom peers.
  • Flere tilgjengelige kilder for nedlasting.

Kort oppsummert

En torrent referer til en fil som deles via spesialiserte klienter. Filen brytes ned i tusenvis av separate biter og gjøres tilgjengelig for nedlasting til brukerne av nettverket (også kalt peers). Med bruk av torrent-teknologi går nedlastingen raskere, sammenlignet med å hente all data fra samme kilde.

Det er ingen begrensninger eller forbehold til hvilke filer som kan lastes ned. Ved å bruke en torrent klient kan du fritt laste ned filmer, dataprogrammer, musikk og annet innhold som ligger tilgjengelig.

Vær forsiktig ved bruk av torrents, gitt at mye innhold kan være kopibeskyttet. For bedre personvern anbefaler vi alle å bruke et VPN, slik at IP adressen endres. Som et ekstra sikkerhetstiltak kan det være lurt å kombinere en torrent-klient med multi-layer VPN, der trafikken redirigeres via flere lag samtidig.

keyboard_arrow_up
vpnguiden.no