Nøkkeldata:
Pris (mnd): | Fra 55 kr |
Antall servere: | 5008 |
Hastighetstap: | 22% |
Dekning: | 91 land |
Angrerett: | 30 dager |
Antall enheter: | 10 stykk |
Informasjon om VPN tilbudet til ProtonVPN
Proton er nok best kjent for sin egenutviklede E-post, kalt ProtonMail. Selskapet har derimot diversifisert de siste årene, inkludert ved å lansere sitt eget virtuelle private nettverk, under varemerket ProtonVPN.
ProtonVPN er utviklet av det sveits-baserte morselskapet Proton Technologies AG, kjent for sitt fokus på anonymitet og personvern. Tjenesten ble først lansert i 2017, og regnes i dag som en av de 10 største aktørene i markedet.
Vi kjørte flere tester med ProtonVPN for å se hvordan det presterte. Her går vi gjennom VPN-et sine styrker og svakheter, sett opp mot andre leverandører.
Hvorvidt ProtonVPN passer for deg vil avhenge av flere faktorer, inkludert planlagt bruksområde, budsjett og krav til spesifikasjoner.
Hastighet, servere og ytelse
ProtonVPN har et solid utvalg servere, som for øyeblikket teller 5008 stykk, fordelt på 91 land. Til sammenligning har de fleste premium-alternativene sjeldent mer enn 2 til 3 000 servere, med visse unntak slik som NordVPN.
91 land gir deg også en utmerket internasjonal dekning. Verdt å merke er at vi kun testet en brøkdel av disse, da det ikke er praktisk mulig å gjennomføre hastighetstester for alle tilgjengelige servere.
Kort oppsummert: ProtonVPN gjør det middels når vi måler snittet av hastighetene per overføring, med et tap av data tilsvarende 22% av båndbredden, i gjennomsnitt.
For de som ikke kjenner til VPN er det slik at trafikken må videresendes gjennom ProtonVPN sine servere, både ved inngående og utgående trafikk. Med tap av hastighet siktes det her til hvor mye denne trafikken sakker av, sammenlignet med å deaktivere ProtonVPN.
Noen servere var raskere enn andre, som er et vanlig syn blant øvrige VPN. Som et eksempel var britiske servere langt raskere enn de amerikanske. Det kan skyldes flere faktorer, inkludert avstand og hvor mange brukere som benytter seg av tjenesten samtidig.
Mer om eierskap: ProtonVPN eier og opererer majoriteten av serverne sine, men de leier også serverplass hos noen selskaper. Det inkluderer eksterne operatører som Datacamp Limited. Vi er alltid litt skeptisk når vi hører at et VPN selskap leaser serverplass hos andre selskaper, så det er verdt å ha i bakhodet.
ProtonVPN ekstrafunksjoner og verktøy
Èn ting vi bet oss merke i var ProtonVPN sin Secure Core feature, som kan aktiveres av de som ønsker ekstra sikker tilkobling. Det kan minne litt om en Multihop-VPN, ved at trafikken sendes gjennom flere lag av servere i land med vennliginnstilte lovverk for personvern.
Det skiller seg fra standard MultiHop, hvor trafikken gjerne re-routes internasjonalt via servere, irrespektivt av lovverket i hvert land.
Verdt å tenke over er effekten det har på hastigheten og ytelsen. Når vi aktiverte Core Security hos Proton VPN merket vi at hastigheten falt betydelig. Kanskje ikke så rart, når datapakkene må sendes gjennom flere lag mer servere.
Kort forklart passer ProtonVPN sin Secure Core innstilling best for de som har et hyperfokus på personvern, fremfor raskest mulig nedlasting.
Sikkerhet og personvern
Dette er sannsynligvis ProtonVPN sitt sterkeste kort, i konkurranse med andre VPN. Vi gjorde et dypdykk i personvernerklæringen deres og søkte opp informasjon om tidligere saker som involverte myndigheters krav om utlevering av privat informasjon.
Hva du må vite: ProtonVPN har en streng regel om at de aldri loggfører brukeres data. Her finnes det likevel ett unntak: Hvis en svetsisk domstol pålegger de å loggføre, kan de skru det på for utvalgte IP-adresser.
For å ta et historisk eksempel. I 2019 ble det bråk omkring en sak der ProtonVPN loggførte IP adressen til en av brukerne sine.
Selskapet påpekte raskt at de ikke hadde loggført dette fra starten av, men at domstolen hadde pålagt de å registrere informasjonen. Påtalemyndighetene hadde gått til domstolen med sterke bevis som pekte mot alvorlige kriminelle handlinger.
Domstolen påla deretter ProtonVPN å loggføre brukerens aktiviteter. Her kommer også forskjellen mellom Proton og andre VPN tjenester best til syne. Sveitstisk lovgivning setter ekstremt høye krav for denne typen snoping, og det skal være bevist utover enhver tvil at kunden har gjort kriminelle handlinger. I tillegg må disse handlingene være et brudd på sveitsisk lov.
Selskapet har bestilt eksterne vurderinger for å verifisere ovenfor brukerne sine at de holder ord om loggføringen sin av brukerdata.
Verdt å nevne er også at Sveits ikke deltar i det såkalte Five-Eyes samarbeidet, og derfor ikke er pålagt å utlevere privat informasjon om brukerne sine til myndighetene i andre land.
Kryptering
Krypteringen av datatrafikk skjer gjennom bransjestandarden AES-256 eller Cha-Cha 20, som benyttes av de fleste andre premium leverandørene i markedet. Hvis du ser at ett VPN benytter 2048-bit, mens et annet har 256-bit, er det i praksis liten forskjell.
Med moderne superdatamaskiner vil det ta hundrevis av år å knuse krypteringskoden med AES-256.
Som protokoll benytter ProtonVPN seg av enten OpenVPN eller IPSec/IKEv2, som er de vanligste i markedet for virtuelle private nettverk.
Ofte stilte spørsmål
ProtonVPN tilbyr 3 ulike avtaler, per dags dato.
- 24 måneder – 1230 kr (51,25 kr per måned)
- 12 måneder – 680 kr (57 kr per måned)
- 1 måned – 115 kr
Det billigste alternativet er altså 24 måneders avtalen, hvis vi sammenligner de månedlige kostnadene. per måned er 2-års men krever også at du stifter et 2-års abonnement. Merk at prisene vil variere i henhold til vekslingskurs og selskapets egen prissetting. ProtonVPN fastsetter prisene sine i EUR.
ProtonVPN ligger omtrent midt på treet sammenlignet med andre VPN leverandører. Målt etter hastighet går vi glipp av cirka 22% av data, i snitt per server. Vi testet 3 servere, plassert i Storbritannia, USA og Tyskland. Det er mulig at andre servere kan prestere litt bedre.
Til sammenligning vil de raskeste VPN-tjenestene i dagens marked ha en latency på mellom 10 til 12 prosent. Med andre ligger ikke ProtonVPN langt unna, men de siste 10 prosentpoengene kan ha en negativ effekt på blant annet videostrømming.
ProtonVPN benytter standard kryptering, via enten AES-256 eller ChaCha20. Ønsker man et ekstra lag med kryptering er det mulig å aktivere Core Security, som igjen sender trafikken via flere serverlag, og utelukkende i land med liberale lovverk omkring beskyttelse av personlig data.
ProtonVPN leveres med en pengene tilbake garanti som er gyldig i 30 dager. Merk at den bare kan benyttes én gang, og at du må ta kontakt med selskapet for å kansellere.
Med andre kan du ikke kjøpe ProtonVPN på nytt i ettertid, og deretter kreve refusjon en andre gang.
ProtonVPN Programvare
Programvaren til ProtonVPN har støtte for alle de vanligste operatørsystemene og nettlesere:
- Windows
- MacOS
- Android
- iOS
- ChromeOS
- Linus (med kommandolinje støtte)
- Trådløs router
I tillegg (og en av favorittene våre) har ProtonVPN utviklet egen programvare for Firestick, som gjør det mye enklere å bytte IP på en Smart-TV
Selve designet på tjenesten er behagelig og enkelt å bruke. Vi merker at de har lagt mye arbeid i brukervennlighet, særlig når det kommer til navigasjon. Et gjentagende problem med VPN programvarer er at selskapene gjør designet for komplekst eller legger verktøy på steder hvor de ikke logisk hører hjemme.
Heldigvis har ProtonVPN unnlatt å gå i denne fellen. Vi testet applikasjonen både med Android og iOS (via en Macbook).
Her ser du et bilde av applikasjonen på både PC og mobil.
Vurdering
ProtonVPN er et solid og avansert VPN alternativ for de som trenger god beskyttelse på nett. En høy pris og noe begrenset hastighet gjør de til et mindre attraktivt alternativ for video og gaming. Derimot anbefales de for nordmenn som ønsker best mulig vern av sine private data på nett.
Annonselenke