VPN for Android

Hvilke virtuelle private nettverk fungerer best på Android? Og finnes det gratis-versjoner?

Vi tok en titt på markedet for Android VPN og la merke til vesentlige forskjeller innen design og brukerflate sett opp mot både iOS. Det inkluderer ulik navigasjon fra menyen og hvordan innstillingene er strukturert.

Her går vi gjennom de viktigste differansene og hva du bør være ekstra oppmerksom på. I tillegg kan du lese mer om de beste gratis Android VPN tjenestene, med informasjon om hvert av de.

Android introduksjon

For de som ikke kjenner så godt til Android så er det Google som står bak designet og oppbyggingen av programmet. Rent teknisk klassifiseres det som et operatørsystem, på lik linje med Windows (Microsoft) og iOS (fra Apple).

Android er i dag verdens mest brukte mobil-operatørsystem, med god margin. Per første halvdel av 2024 har de over 70,69 prosent andel av verdens mobilmarked, noe som tilsvarer over 3 milliarder brukere.

På bakgrunn av dette er det også flest applikasjoner tilgjengelig på Android, inkludert VPN-programmer.

Vi begynner med å se på de kostnadsfrie alternativene. Vi vet at mange brukere foretrekker å teste ut gratisversjonene først, før de betaler for tilgang til flere servere.

Gratis Android VPN

Vi gjorde et dypdykk i markedet for gratis Android VPN og fant frem til 6 leverandører.

Grunnet irriterende begrensninger på data, utvalg og bruksområder har vi kun valgt å inkludere 2 av disse i listen nedenfor.

Du kan forøvrig sammenligne flere gratis-VPN her, enda artikkelen ikke fokuserer på Android, men markedet i sin helhet.

1. ProtonVPN – Free Android VPN

ProtonVPN

ProtonVPN er et annet solid alternativ for en gratis Android VPN.

Dette bør du vite, kort oppsummert:

 • Ingen datagrenser (hvor mye du kan laste ned per dag eller måned)
 • Kill switch innebygget
 • Egen app for nedlasting
 • 3 servere (USA, Japan og Tyskland)
 • Ingen loggføring av private data
 • Ingen annonser
 • Krever ikke betalingskort

Du kan gå direkte til gratisutgaven for Android her.

Ulempen: ProtonVPN oppgir at gratis-utgaven på Android ikke alltid vil fungere for strømming og torrenting. Vi mistenker at de skrur av funksjonen automatisk når serverne overbelastes.

2. HideMe – Beste gratis Android VPN

hide.me

Hide.me er et annet solid alternativ. På lik linje med Proton, tilbyr de en gratis Android VPN uten databegrensninger, irriterende reklame og databegrensninger.

Det fungerer helt utmerket for å besøke statiske nettsider anonymt, men vi slet med å strømme video.

Sannheten er at det er nesten umulig å finne en freebie-tjeneste som fungerer bra for intensiv dataoverføring (for eksempel ved streaming av video).

Oppsummert:

 • 8 servere
 • Ingen datagrenser
 • Stabil oppkobling
 • Egen programvare for Android som er enkel å bruke
 • Krever ikke betalingskort

Ulempen: Vi opplevde tidvis at tilkoblingen ble avbrutt.

Beste Android VPN – Premium

De som har fulgt vpnGuiden i en periode vet at vi foretrekker å teste flere virtuelle private nettverk og deretter kompilere en totalvurdering. Du finner en komplett oversikt på forsiden.

Enda totalvurderiger er den mest praktiske tilnærmingen er det heller ikke optimalt for de som leter etter informasjon om VPN og spesifikke operatørsystemer.

Det beste alternativet var NordVPN sin applikasjon for Android.

Den har et brukergrensesnitt som vi liker, og da særlig hvor enkelt det er å installere programmet, kombinert med essensielle verktøy.

De lar deg for eksempel velge mellom tilkoblingsprotokoll, som TCP, NordLynx og UDP. På den måten kan man optimalisere for riktig bruk. Som et eksempel vil UDP være raskest, men ha flere avbrudd, mens TCP er noe mer stabil, med lavere hastighet.

Vi liker også at Android VPN utgaven lar oss velge DNS manuelt, noe som er blitt et større fokusområde etter at Norge begynte stramme til regelverket.

Hvordan koble Android til VPN med Google

Google har sin egen innebygde VPN-klient som følger med alle Android telefoner. Det er egentlig ikke å regne som en reell VPN, men heller en type nettverksløsning for obfuskering av datatrafikk.

Android VPN innstillinger
Du må sette opp nettverket før du aktiverer det på Android.

Klienten lar deg legge inn informasjon basert på PPTP, IPSec og L2TP, for eksempel hvis du har en eksisterende VPN, med tilhørende nettverksinformasjon.

Viktig: Det er ikke en tradisjonell VPN. Du må selv sette opp nettverket på din egen datamaskin og deretter konfigurere tilkoblingen. Den lar deg derfor kommunisere med ditt eget nettverk, enten du bruker ditt eget eller en tredjepart-tjeneste.

Google sin innebygde Android VPN fungerer greit for enkle oppgaver som å maskere identiteten på nett, samt å låse opp geoblokkert innhold, men den kommer til kort med streaming, torrenting og personvern.

For å programmere klienten kan du følge denne guiden (hentet fra Google sin hjemmeside).

Enkelt forklart kan du aktivere appen på telefonen din ved hjelp av noen enkle steg, såfremt du allerede har nettverket klart. Tjenesten er allerede bygget inn i Android sin kildekode, og leveres sammen med alle mobiltelefoner som en default-løsning.

Installasjon

Når du har valgt hvilket Android VPN du vil bruke er neste steg å installere det på smarttelefonen. Du finner alle applikasjonene i nettbutikken kalt Google Play.

Vi anbefaler deg å gå via lenkene på hjemmesiden til tjenesten du skal bruke. Da er det ingen tvil om at du får tak i riktig programvare.

Enda det sjeldent inntreffer har det vært episoder hvor falske versjoner har sluppet gjennom Google Play sine systemer og deretter blitt installert på et større antall telefoner.

keyboard_arrow_up
vpnguiden.no